Skip to main content

Et stort velkommen til studentlivet

 

Årets velkomstuke har vært rik – med flere fellesarrangementer og et større mangfold av aktiviteter enn noen gang før. Svært mange har lagt ned et stort arbeid i å gjøre velkomsten så god som mulig: fakultetene, fagmiljøene, de som arbeidet med arrangementene og ikke minst fadderkomiteene, og alle som har gått faddervakt. Det er en fellesskapsfølelse, en profesjonalitet og en dugnadsånd ved UiB som mange har god grunn til å misunne oss. Stor takk til alle som har bidratt!

Vi har aldri tidligere samlet så mange av studentene til velkomstseremonien som 14. august. Mellom seks og sju tusen møtte fram på Museplass for å bli ønsket velkommen av rektor, statsminister, studentleder og ordfører. Statsministeren holdt en tale som vil bli husket lenge, ordfører Linn Kristin Engø ga et hjertelig velkommen til byen, og vår nye studentleder Kaja Ingdal Hovdenak markerte studentenes djervskap på en forbilledlig måte. For å løfte studentkulturen valgte vi i år å bruke studentkorene i seremonien: Arme Riddere, BLAK, studentsangforeningen og Sirenene leverte solid. Å stå sammen med studenter fra alle de syv fakultetene gir tilhørighet, tradisjon og styrke. Det ble en høytidsstund for oss som deltok.

I fjor ble Fadderuken omdøpt til Velkomstuken for å understreke at denne uken er mye mer enn fadderaktivitetene, og at studenter også blir introdusert for fagmiljøene, for fagutvalg og studentorganisasjonene. Alle nye studenter på lavere grad får nå tilbud om en mentor og mentorgruppe, som møtes på dagtid og blir kjent gjennom uken, og som skal møtes jevnlig gjennom hele første semester. Våre internasjonale studenter ble ønsket velkommen i egne arrangementer. Mangfold er en viktig UiB-kvalitet, og det handler om mye mer enn internasjonalisering og etnisitet. I år, og i regi av våre nye mangfoldskoordinatorer, tilbød vi også introdager til studenter som ønsket en førpremiere på studiestart. På introdagene fikk ferske studenter en tidlig mulighet til å bli kjent med universitetsområdet og UiB i forkant av velkomstuken.
Det har vært arbeidet solid med å videreutvikle velkomstuken med et større spenn av aktiviteter. Årets velkomstuke bød også på mange flere fellesarrangement på tvers av UiB: fakultetscup, matpauser. For første gang arrangerte vi utekino, i samarbeid med BIFF. På studenttorget 16. august fikk studentene møte og bli kjent med de mange frivillige organisasjonene og idrettslagene, og uken har også bydd på morgenhelhus, yoga, rave, speedfriending (og her venter vi på et norsk ord!). Fadderkomiteen hatt oppmerksomhet om å unngå drikkepress, med mange alkoholfrie aktiviteter: spillkveld, rebusløp, grilling i parken, bading på Nordnes Sjøbad, Bergen Cityhunt, aktivitetsdager, fjellturer, klatring, quiz, Stand-up, byvandring, «Farmen»-dag, idrettsdag, og mye mer.

Fredag kveld samlet 10 000 ferske bergensstudenter seg på Koengen til velkomstkonserten Hallaien i regi av Utdanning i Bergen. Samarbeidet mellom høyere utdanningsinstitusjonene i byen og kommunen, fylkeskommunen og Sammen om konserten lover godt for det videre arbeidet for å løfte studentbyen.

Helgen før velkomstuken fikk jeg snakke til tusen faddere som var samlet for å få opplæring om rolleforståelse, ansvar og håndtering av de mange situasjonene som kan oppstå i løpet av velkomstuken. Tenk over dette: tusen UiB-studenter stilte opp for å gjøre den første uken til de nye studentene så god, inkluderende og morsom som mulig!
I år kunne vi gi studieplass til over 5000 nye studenter. De kommer fra hele landet. Vi teller over 20 000 studenter. At så mange søker til oss, er en tillitserklæring, Ikke minst viser den gode søkningen at kvaliteten i studietilbudene våre er anerkjent. Den reflekterer også at studiemiljøet her er rikt og attraktivt, og at Bergen er en god studentby. Ved UiB gir vi studentene en velkomst som markerer både friheten og ansvaret de blir gitt. Så nå er det bare å komme i gang med studentlivet. Lykke til!

Det norske folk vil styrke finansieringen av forskning og høyere utdanning

 

Denne uken, under Arendalsuken, lanserte Universitetet i Bergen Kunnskapsbarometeret. På oppdrag fra UiB har Opinion i august utført en meningsmåling som viser hvilke holdninger det norske folk har til forskning og høyere utdanning. 

Men hvorfor er det så viktig å vite hva det norske folk mener om norsk forskning og høyere utdanning? De seneste årene har vår sektor utvilsomt blitt sterkere politisk styrt og der mye av den politiske retorikken, men også den langsiktige tenkningen, har som premiss å svare på hva samfunnet ønsker og trenger. Dette basert på en forestilling om hvilke forventninger samfunnet har til vår sektor. Vi ser sterk politisk styring både i Langtidsplanen for forskning og utdanning, i Utsynsmeldingen som presenterer fremtidens kompetansebehov, og i innretningen på arbeidet med gjennomgang av forskningssystemet, og ikke minst forslaget til ny modell for finansiering for sektoren.
Politisk styring må vår sektor forvente, men det blir straks mer problematisk når vi ser at sektorens egne vurderinger og prioriteringer stadig oftere har blitt avfeid som introverte og uten samfunnsrelevans. Da er det interessant å fordype seg i noen av funnene i Kunnskapsbarometeret for å forstå om holdningene til det norske folk i disse spørsmålene skiller seg fra det rådende politiske ordskiftet. Den politiske retorikken og prioriteringene samsvarer ikke med det norske folks holdning.
La oss starte med det mest grunnleggende spørsmålet. Oppfatter det norske folk universitetene som grunnleggende samfunnsinstitusjoner? Svaret er et ubetinget ja. 84% deler denne vurderingen og er like tydelig, 79%, når de får spørsmål om akademisk frihet er en forutsetning for et demokratisk samfunn. Dette viser at det er sterk støtte i befolkningen for å verne om universitetene, den frie og uavhengige forskningen. I det norske samfunnet er det altså en sterk verdiforankring for universiteter med stor faglig autonomi, i sterk kontrast til det press universiteter internasjonal utsettes for med hensyn til både akademisk frihet og politisk styring.
Men det er også viktig å forstå hva det norske folk mener om betydningen til forskning og høyere utdanning for å håndtere framtidens utfordringer. UiB skal som et internasjonalt forskningsuniversitet flytte kunnskapsgrensene og bidra til en bærekraftig og demokratisk framtid gjennom sterk forskning i og på tvers av disiplinene over en stor faglig bredde. Vi verner om uavhengig og nysgjerrighetsdrevet forskning og verdsetting av kunnskapens egenverdi. Norge og verden står overfor komplekse utfordringer som krever dristig tverrfaglig og flerfaglig forskning, og også et tilfang av helt nye ideer. Universitetets perspektiver på den forskningsbaserte kunnskapens betydning blir bekreftet i Kunnskapsbarometers der 84% av befolkningen svarer at forskning og utdanning er svært viktig eller ganske viktig for å håndtere fremtidens utfordringer. 7 av 10 nordmenn mener at politiske beslutninger bør være basert på tilgjengelige forskningsresultater. Det betyr at nordmenn stoler på forskningen som grunnlag for kunnskapsbaserte beslutninger.
Det norske folk er altså svært opptatt av forskning og utdanning som en tung drivkraft for et godt samfunn, men da er det også nærliggende å sjekke ut om dette er en holdning som også står seg når det stilles spørsmål om konkrete ressursmessige prioriteringer. Tidligere statsråd Ola Borten Moe var svært opptatt av pengebruken i sektoren og at «festen var over». Da er det interessant å konstatere at 7 av 10 nordmenn mener det bør brukes mer penger på forskning enn i dag.
Kvalitet er et nøkkelord. Kvalitet i forskning som sikrer langsiktighet og de viktige gjennombruddene. Kvalitet i utdanning som bidrar til utvikling, demokrati og omstilling i samfunnet. Undersøkelsen viser at 72% kvalitet fremfor geografisk nærhet til utdanningstilbudet. Det er ikke et argument for at utdanning skal gjøres vanskeligere tilgjengelig, men må heller leses som at det norske folk mener at kvalitet i utdanning ikke kan veksles inn i desentralisering eller andre politiske prioriteringer. Svekker vi kvaliteten i den høyere utdanningen, står mye på spill.
Det arbeides nå med en systemgjennomgang av kunnskapssektoren, som skal resultere i en stortingsmelding. Endringene som gjøres nå, vil være retningsgivende for norsk kunnskapspolitikk i lang tid fremover.
Vi oppfordrer våre politikere til å være åpne og dialogorientert når politikken skal utformes for vår sektor. Kunnskapsbarometeret viser at budskapet universitetene har fremmet i viktige forskningspolitiske spørsmål i stor grad harmonerer med grunnsynet til det norske folk. Det må være et tankekors for politikere som ofte hevder at det er universitetene som ikke er i takt med det samfunnet vi leverer kunnskap til.