Vi feirer nasjonaldagen! Pølser, is, grunnloven og dessuten kan det kalles en spesiell merkedag også for UiB. I år er det nemlig 150 år siden Christiestøtten ble avslørt på Torgallmenningen, 17. mai 1868, som landets første portrett-statue.

Vårt universitet er ungt, men røttene våre graver seg likevel gjennom en rik og moderne historie. For 202 år siden var Wilhelm Frimann Koren Christie til stede på Eidsvoll i 1814. Der var han var første representant for Bergen og han har kommet til å bety mye for byen vår. Spesielt har Christies handlinger vært hjørnesteinen for kunnskapsutviklingen og -spredningen i byen gjennom grunnleggelsen av Bergens Museum i 1825.

Eidsvollsmannen må sies å ha vært tungt inspirert av opplysningstidens idealer. Hans ønske om nettopp å opplyse og spre kunnskap av akademisk kvalitet, ble realisert gjennom prosjektet.

Museet var sentralt i grunnleggelsen av universitetet i 1946, og er nå kalt Universitetsmuseet i Bergen. Gjennom det lever også Christies grunnleggende ambisjoner om å spre kunnskap og forståelse. Således er Universitetet i Bergen og våre sysler tett knyttet sammen med den moderne norske historien. Og man kan se det samme grunnlaget for vårt virke i dag. Ja, det kan til og med sees igjen i universitetets egen strategi gjennom ordene; Kunnskap som former samfunnet.

Om vi trekker lange linjer tilbake kan vi i dag se den samme viljen til å opplyse samfunnet og nysgjerrigheten etter å forske frem fornyede perspektiv. Dette er gjennomgående for arbeidet vårt på alle nivå. Det kan for eksempel sees godt i vår forskningsbaserte undervisning, men også gjennom våre internasjonale samarbeid. Siden Bergens Museums dager har institusjonen det utviklet seg til å bli fått lange armer. I dag er våre forskningsarbeid globale, og miljøene våre er definitivt noe å skryte av!

Når jeg ser tilbake på vår historie, og på den institusjonen jeg i dag har æren av å være rektor for, så må jeg si at jeg er stolt. Jeg er stolt av våre studenter, og jeg er stolt av våre administrativt og faglige ansatte.

Gratulerer så mye med dagen alle sammen!

Rektor ved Universitetet i Bergen